Vintercykling, går det och hur funkar det? 

Vi har pratat vintercycling med Jessica Unogård som jobbar som coach & testledare på Aktivitus i Stockholm där hon coachar motionärer i olika konditionsidrotter. Jessica är 39 år gammal och bor i Sollentuna med man och två barn. Hon är en ambitiös motionär som älskar att utmana sig själv och testa nya saker. 

Häromdagen cyklade Jessica och två kompisar 4 timmar i 10-12 minusgrader. Det gick mycket bra och de hade en härligt fin dag utomhus! Här kommer lite tips om hur du kan tänka kring att cykla ute vid kallare väder. Våga testa!

Om vi börjar med kläderna. Glöm dyra fina vintercyklingskläder och släpp eventuella tankar på att vara "aero", nu är det lager på lager som gäller och gärna lite bylsigt så det blir lite luft mellan lagren. Nedan kommer förslag på vad du kan ha på dig för att hålla värmen.

* Mjuka tights/underställsbyxor, cykelbyxor och längdskidbyxor på nederdelen. Testa dig fram, långkalsonger i merino eller ull är en bra bas och bygg ovanpå. Känn efter hur du vill ha cykelbyxan, den kan vara ett mellanlager eller ytterst. Det finns olika varianter av vintercykelbyxor på marknaden men egentligen behöver man inget annat är det man har till löpning eller längdskidåkning. Tänk bara på att knäna inte blir för stela att böja och ha gärna ett par byxor med vindstopp på låren.

* Underställströja, tjock hoodie i fleece/träningsmateria, mellantjock dunjacka eller dunväst på överdelen. Gärna en vindjacka som ett mellanlager eller över alltihop.

* Tunn mössa i fleece eller ull (gärna med vindstopp) under hjälmen och buff runt halsen.

* På fötterna vanliga skor, skoöverdrag och värmepåsar i hålfoten eller uppe på tårna. För den som vill ha cykelskor finns olika skoöverdrag, vissa är tjocka med termofoder. 

* På händerna, tunna ull-liners, alpinskidvantar och tunna överdragshandskar samt värmepåsar. För den som vill satsa på vintercykling finns speciella tjocka cykelvantar med speciellt fingergrepp så att du kan växla. 

Vad ska man ha för utrustning? Här kommer några saker som är bra att tänka på:

* Jessica cyklar på en MTB med vanliga däck, alltså inte dubbdäck, och det fungerar alldeles utmärkt om det inte är för isigt. Är det isigare och mer snö eller slask så kan dubbdäck vara en bra ide, det finns både till MTB, landsvägscyklar och gravelcyklar.

* En sak att tänka på är att kyleffekten med vind blir större om man cyklar tex landsväg än MTB då farterna blir högre.

* Jessica känner sig säkrare på en MTB i skogen och på mindre vägar än att cykla på landsvägscykel på vanlig landsväg för man slipper trafiken och är det snö landar man mjukare om man faller i skogen. Välj omgivning där du känner dig trygg.  

Många cyklar landsväg under vintern, då är det bra ha dubbdäck och hålla sig på lite större vägar och gärna cykla i grupp så att man tillsammans tar upp en större del av vägen och inte hamnar i väggrenen. 

Värmepåsar på i vantarna och på fötterna är bra, finns även värmesulor, värmevantar och värmevästar (som man kan köpa i jakt eller ridaffärer) för dem som verkligen vill satsa på att kunna cykla utan att frysa på vintern. 

Tvätta inte ansiktet på morgonen innan du tar dig ut, och smörj gärna med ett lager fett eller fet kräm.

Energi, bra att tänka på:

* Ett tips är att värma sportdrycken innan så håller den sig från att frysa längre. Det finns även ryggsäckar för vätska med termofoder som håller drycken från att frysa.

* Ett till tips är att ha energin i en tröja eller i tex ett flipbelt innanför jackan så det håller sig varmare längre och går att tugga på, finns risk att det fryser annars.

* Kroppen gör av med mer energi i kyla så tänk på att fylla på ordentligt och även att planera in ett eller fler stopp där du kan gå in och värma dig om du behöver samt köpa extra energi. 

"Om det känns läskigt så behöver du ju inte köra så långt första gången men testa, jag lovar att du inte kommer ångra dig!” säger Jessica.

    <br>

    <div><img src="https://cdn.shopify.com/s/files/1/0625/6597/4257/files/59AB8766-1764-4882-945A-425C930E468F_480x480.jpg?v=1671533501" alt=""></div>

</div>


januari 04, 2023 — Anna Wretling